Wednesday, February 16, 2011

Mera inspelning

Man spelar in, och så mixar man. och så lyssnar man. Och så vill man mixa om. I vissa fall kan man bara mixa om delvis, när nåt är överlagt på en annan maskin. Då får man välja: Ta lite knaster eller nåt för högt eller lågt eller leva med det man har. Oftast lever man med det man har. Knegarn-rock hade en så pass enkel inspelningsstruktur att jag mixade om den, mest för att körstämman var för hög. det blev bra. Tror jag. Ska lyssna på jobbet också.
Nästa steg är att lägga ut'et på myspace. det har krånglat i två veckor nu men jag har iallafall lagt bilder till de låtar som finns uppe. De som är från nya skivan Självklart!

Sunday, February 06, 2011

Den röda knappen lyser

För ett par veckor sedan var det dags att förnya sin maskinpark, dvs musiktekniksaker. Såhär blev det till slut (efter en massiv efterfrågan bland mina miljontals läsare):

Här samsas tre generationer portastudios. Lägnst ned en fyrkanalig kassettporta som jag köpte efter ett sommarjobb 1993. Sedan ovanför den en sjukanalig (6 mono och ett stereospår) digitalporta som jag köpte av Pierre Håkansson 2004, och slutligen till höger den nya digitalportan som jag köpte på Musikbörsen.
Maskinerna kan med fördel användas tillsammans, man kan köra igenom mittenmaskinen och använda de utmärkta reverbet när man mixar. T ex. Kassetportan ger en skön bandkompression om man använder den. Den nya maskinen har USB så man ska kunna föra över filer direkt till dator. Detta återstår att pröva. Vääääldigt mycket återstår att pröva, men jag spelade iallafall in en fullt instrumenterad låt i replokalen igår-på en timme! Återkommer om vidare inspelningsäventyr...